Na poľovníckej prehliadke sa prezentovalo viac ako 300 trofejí

21.03.2010 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 21. marca (TASR) - V priestoroch Hornozemplínskeho osvetového strediska sa dnes koná chovateľská prehliadka trofejí zvierat, ktoré boli ulovené v poľovných revíroch okresu Vranov nad Topľou v priebehu roka 2009.
Návštevníci podujatia, ktoré organizuje okresná organizácia Slovenského poľovníckeho zväzu, uvidia viac ako 300 exemplárov jelenej, danielej, srnčej či diviačej zvery, ako aj vlka, líšku či jazveca.
"Počas dnešného dňa sa svojou prácou prezentuje takmer 30 poľovných revírov z územia Vranovského okresu. Sme radi, že oproti posledným ročníkom ide o jednu z najbohatších chovateľských prehliadok, " uviedol pre TASR predseda hodnotiacej komisie vystavovaných trofejí Ján Haľko. V tejto súvislosti uviedol, že z celkového počtu 64 ulovených jeleňov je šesť medailových. Jeden získal zlatú medailu, ostatné strieborné a bronzové. Po minulé roky sa podľa neho vyskytovali na výstavách sporadicky iba strieborné ocenenia. "U srnčej zvery z celkového počtu 223 úlovkov, získalo v tomto roku medailové pozície 13 trofejí, " priblížil Haľko. Ako informoval, pri hodnotení sa prihliadalo napríklad na veľkosť respektíve dĺžku parožia, jeho hrúbku a počet vetiev. Sledovala sa aj farba, perlovanie a štruktúra ryhovania. Jednotlivé hodnoty, ktoré sa následne prepočítavali príslušnými medzinárodnými koeficientmi slúžili ako podklad pre udeľovanie medailí.
"Z dosiahnutých výsledkov sa dá konštatovať, že poľovné revíry majú za sebou dobrú sezónu, graduje početnosť ako aj kvalita ulovených zvierat, " uzavrel Haľko. Veľmi dobré parametre podľa neho dosiahol aj chov diviačej a danielej zvery.
 

Vyberte región